Vestuviniai žiedai: 9 faktai apie jų ištakas ir tradicijas

Ką atsakytumėte paklausti, be ko yra neįsivaizduojamos nei vienos vestuvės? Greičiausiai kiekvieno iš jūsų atsakymas būtų vienas ir tas pats – be vestuvinių žiedų. Tai yra pačios svarbiausios kiekvienų vestuvių detalės, kurioms paprastai dauguma būsimų jaunavedžių yra linkę skirti ypatingai didelį dėmesį. Taigi, prieš pradedant ieškoti jums tinkančių vestuvinių žiedų siūlome jums susipažinti su keliais labai įdomiais faktais.

  • Vestuviniai žiedai – tai juvelyriniai dirbiniai, kuriais yra apsimainoma vestuvių ceremonijos metu. Tai simbolizuoja amžiną meilę, atsidavimą ir rūpestį vienas kitu.
  • Šiomis dienomis vestuviniai žiedai dažniausiai yra gaminami iš tokių tauriųjų metalų kaip auksas, platina arba paladis. Kartais jie yra dekoruojami ir įvairiais brangakmeniais bei juose gali būti išgraviruotos tam tikros jaunavedžiams svarbios frazės ar inicialai.
  • Manoma, kad vestuviniai žiedai atsirado Senovės Egipte. Tuo istoriniu laikotarpiu jie buvo gaminami iš įvairių augalinių medžiagų, tokių kaip žolės ir šakelės. Be to, jų gamyboje buvo naudojamas ir papirusas. Kiek vėliau žiedai imti gaminti ir iš odos, dramblio kaulo bei kaulų, tokiu būdu žiedams suteikiant daugiau tvirtumo ir ilgaamžiškumo. Senovės Romoje geležis buvo labai populiarus metalas, kuris naudotas daugumos vestuvinių žiedų gamybai.
  • Didžiojoje pasaulio dalyje vestuviniai žiedai yra mūvimi ant kairės rankos bevardžio piršto. Paprastai santuokoje gyvenantys žmonės savo vestuvinį žiedą mūvi visuomet ir jo niekuomet nebūna linkę nusiimti. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad vestuviniai žiedai ant kairiosios rankos mūvimi ne visur. Pavyzdžiui, Lietuvoje mes vestuvinį žiedą mūvime ant dešinės rankos bevardžio piršto, o ant kairės rankos bevardžio piršto mūvime tik sužadėtuvių žiedą.
  • Daugelyje pasaulio šalių vestuviniai žiedai būdavo įteikiami išskirtinai tik moterims – ir kai kuriose kultūrose tokia tradicija yra išlikusi ir iki šių dienų. Tačiau XX a. penktojo dešimtmečio pabaigoje JAV vestuvinių žiedų mūvėjimas tapo įprastu ir tarp vyrų. Trumpiau tariant, tuo laikotarpiu juvelyrinių dirbinių prekeiviai ėmė labiau reklamuoti žiedus kaip tinkančius tiek moterims, tiek ir vyrams, todėl pamažu jie ėmė populiarėti kaip universalus pasirinkimas.
  • Žvelgiant istoriškai, nuo seno vestuvinių žiedų kaina tiesiogiai atspindėdavo ir meilės stiprumą. Tačiau vėlgi, pradžioje vestuviniai žiedai buvo labiau turtų ir savotiško sandorio simbolis. Taigi, ne visais laikais vestuviniai žiedai buvo labai romantiškos detalės.
  • Senovės Egipte vestuviniai žiedai buvo amžinybės simbolis (dėl savo formos), nusakantis amžiną dviejų žmonių meilę. Tačiau, kaip jau buvo minėta, vėliau situacija pasikeitė. Senovės Romoje vestuviniai žiedai tapo lyg ženklas, jog moteris priklauso vyrui. Kartu tuo laikotarpiu dažnai su vestuviniu žiedu būdavo įteikiamas ir maišelis aukso.
  • Remiantis populiaria legenda, kairės rankos bevardis pirštas sužadėtuvių ir vestuviniams žiedams mūvėti buvo pasirinktas dėl „meilės venos“. Taip, turbūt šią akimirką susimąstėte apie tai, ar iš tikrųjų tokia vena egzistuoja. Tačiau tai yra tik mitas, kuris suformavo tūkstančius metų puoselėjamą tradiciją. Kaip bebūtų, buvo tikima, kad šiame piršte teka vena, kuri susijungia su širdimi, todėl senovėje žmonės manė, jog tai galėtų būti tinkamiausias pasirinkimas sužadėtuvių ir vestuvinio žiedo mūvėjimui.
  • Vis dažniau sužadėtuvių žiedai yra užsakomi kartu su vestuviniais žiedais, tokiu būdu siekiant po vestuvių abu žiedus mūvėti kartu ant to paties piršto. Tai reiškia, kad tokiais atvejais žiedai būna derinami tarpusavyje, vienas kitą papildant. Tačiau taip pat kai kurie žmonės pasirenka po vestuvių mūvėti tik vieną žiedą, kuris yra jų vestuvinis žiedas.

Daugiau skaitykite: https://dote.lt/vestuviniai-ziedai/

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *