Kodėl verslui reikalingas apskaitos tvarkymas?

Apskaitos tvarkymas yra neatsiejama įmonės darbų dalis.  Apskaita – tai terminas, apibūdinantis finansinės informacijos konsolidavimo procesą, kad ji būtų aiški ir suprantama visoms suinteresuotoms šalims ir akcininkams. Pagrindinis apskaitos tikslas yra registruoti ir pateikti ataskaitas apie įmonės finansines operacijas, finansinius rezultatus ir pinigų srautus. Apskaitos standartai pagerina finansinių ataskaitų patikimumą. Finansines ataskaitas sudaro pelno (nuostolių) ataskaita, balansas, pinigų srautų ataskaita ir nepaskirstyto pelno ataskaita. Standartizuotos ataskaitos leidžia visoms suinteresuotosioms šalims ir akcininkams įvertinti verslo rezultatus. Finansinės ataskaitos turi būti skaidrios, patikimos ir tikslios. Kokia yra apskaitos tvarkymo svarba?

Saugo verslo operacijų apskaitą

Apskaita yra svarbi, nes ji sistemingai registruoja organizacijos finansinę informaciją. Naujausi įrašai padeda vartotojams palyginti dabartinę finansinę informaciją su istoriniais duomenimis. Turėdami išsamius, nuoseklius ir tikslius įrašus, vartotojai gali įvertinti įmonės veiklą per tam tikrą laikotarpį.

 Palengvina sprendimų priėmimą verslo atstovams

Apskaita ypač svarbi vidiniams organizacijos vartotojams. Vidiniai vartotojai gali apimti žmones, kurie planuoja, organizuoja ir valdo organizaciją. Priimant svarbius sprendimus, valdymo komandai reikia apskaitos. Verslo sprendimai gali svyruoti nuo sprendimo siekti geografinės plėtros iki veiklos efektyvumo didinimo.

Perteikia rezultatus

Apskaita padeda perteikti įmonės rezultatus įvairiems vartotojams. Investuotojai, skolintojai ir kiti kreditoriai yra pagrindiniai išoriniai apskaitos informacijos vartotojai. Investuotojai gali nuspręsti pirkti bendrovės akcijas, o skolintojai, priimdami sprendimą skolinti, turi išanalizuoti savo riziką. Svarbu, kad įmonės pasitikėtų šiais išoriniais vartotojais pateikdamos atitinkamą ir patikimą apskaitos informaciją.

Atitinka teisės aktų reikalavimus

Tinkama apskaita padeda organizacijoms užtikrinti tikslią finansinio turto ir įsipareigojimų ataskaitų teikimą. Mokesčių institucijos, naudoja standartizuotas apskaitos finansines ataskaitas, kad įvertintų įmonės deklaruotas bendrąsias pajamas ir grynąsias pajamas. Buhalterinės apskaitos sistema padeda užtikrinti, kad įmonės finansinės ataskaitos būtų pateikiamos teisėtai ir tiksliai.  Apskaitą galima suskirstyti į dvi kategorijas – finansinę apskaitą ir vadybinę apskaitą. Finansinė apskaita apima tikslių finansinių ataskaitų rengimą. Finansinės apskaitos tikslas – kuo tiksliau išmatuoti verslo rezultatus. Nors finansinės ataskaitos yra skirtos išoriniam naudojimui, jos taip pat gali būti naudojamos vidaus vadovybei, kad būtų lengviau priimti sprendimus. Vadybinė apskaita analizuoja iš finansinės apskaitos surinktą informaciją. Tai reiškia ataskaitų apie verslo operacijas rengimo procesą. Ataskaitos padeda vadovų komandai priimti strateginius ir taktinius verslo sprendimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *