Hiacintai. Auginimas lauke

hiacintai

Hiacintai – spalvingos ir kvapnios gėlės, skelbiančios atgimimą ir pavasario pradžią. Tai svogūninis, iš Azijos ir Artimųjų Rytų regionų kilęs augalas, labai prigijęs bei populiarus ir mūsų krašte. Lietuvoje šią gėlę galima auginti tiek gėlių darželiuose, tiek ir namuose ant palangės.

Kaip ir daugelis svogūninių gėlių, hiacintai sodinami rudenį, pradėjus gelsti klevo lapams – dažniausiai rugsėjo pabaigoje, spalio pradžioje – saulėtoje sklypo vietoje. Svogūnai geriausiai šaknijasi, kai dirvos temperatūra yra 6 – 8°C. Jei šiek tiek uždelsėte, nenusiminkite. Hiacintus galima sodinti ir 1 – 2 savaitėmis anksčiau, ir vėliau, kol dirva dar neįšalusi, ar net visą žiemą, jei prieš šalčius jos paviršius mulčiuojamas durpėmis. Svogūnėlius pasodinus vėlai, dirva tuojau mulčiuojama 5 – 7 cm durpių sluoksniu ir, jei yra, ant viršaus užpilama sniego, kad dirva bent mėnesį neįšaltų ir svogūnai spėtų įsišaknyti.

Hiacintams skirta dirva turėtų būti puri ir laidi vandeniui. Hiacinto svogūnėliams nėra ypatingai svarbus grunto pH, tačiau šie augalai geriausiai auga neutralioje arba nestipriai rūgščioje dirvoje. Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad hiacintų svogūnėlių sudėtyje yra medžiagų, kurios kai kuriems žmonėms gali sukelti odos niežulį. Tad sodinant svogūnėlius, rekomenduojama mūvėti pirštines.

Pasodintus svogūnus būtina palaistyti, tačiau nereikėtų persistengti. Hiacintai nemėgsta perteklinės drėgmės. Šioms gėlėms labai svarbus apšvietimas. Joms patinka ryški šviesa, tačiau jos nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. Taigi, sodinant hiacintus gėlių darželyje, reikėtų atkreipti dėmesį į šviesos bei šilumos sąlygas.

Prieš žiemą gėles geriausia mulčiuoti durpėmis ar uždengti eglišakėmis. Pavasarį reikia patręšti žydinčioms gėlėms skirtomis kompleksinėmis trąšomis. Po žydėjimo pageltus lapams, svogūnus vėl reikia iškasti ir iki rudens laikyti sausoje šiltoje vietoje.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *