Kreipimasis dėl paskolos turint skolų

Kai reikia padengti dideles kasdienio gyvenimo išlaidas – būsto remontą, didelę medicininę sąskaitą, nelaimės atveju atsiradusius nuostolius, vestuvių organizavimo ar net laidotuvių išlaidas, gali būti nelengva supratus, jog jums trūksta pinigų tokioms būtinoms išlaidoms padengti. Jei jūsų asmeninės santaupos nesiekia sumos, kurios reikės tokioms išlaidoms padengti, gali tekti ieškoti būdo, kaip išspręsti tokią nemalonią situaciją.

Tokiais atvejais gali pagelbėti paskola, kuri suteikia daugiau lankstumo lėšų panaudojimo atžvilgiu. Tačiau nusprendus kreiptis dėl bet kokios rūšies paskolos, paprastai geriausia tai daryti turint gerą arba labai gerą kredito reitingą, tokiu būdu sulaukiant ir palankiausių paskolos sąlygų. Tuo tarpu, jei jūs turite nemažai finansinių įsipareigojimų, kuriuos pastaruoju metu jums buvo tapę sudėtinga padengti, tikriausiai svarstote, ar įsiskolinimų turintiems skirtos paskolos yra prieinamos ir ar jūs galėtumėte tikėtis sulaukti teigiamo kreditorių atsakymo. Todėl pateiksime jums keletą svarbių detalių, į kurias turėtumėte atsižvelgti prieš pradėdami paskolos paraiškos teikimo procesą.

Ar galite gauti paskolą turėdami prastą kredito reitingą

Jūsų kredito istorija ir kredito reitingas yra labai svarbūs, nes pagal juos kreditoriai gali nustatyti, ar, jų nuomone, būsite atsakingas skolininkas, kuris laiku ir pilnai grąžins jam suteiktą paskolą. Geras kredito reitingas iš tikrųjų gali būti didelis privalumas, kai kreipiatės dėl paskolų dideliems svarbiems pirkiniams, pavyzdžiui, būstui ar automobiliui įsigyti.

Nors galima gauti asmeninės paskolos patvirtinimą, jei turite prastą kredito reitingą, galutinį sprendimą priima kreditorius, į kurį kreipiatės. Kai kurie kreditoriai iš anksto nurodo, kokie yra minimalūs reikalavimai, taikomi jų klientams. Tačiau galima rasti kreditorių, kurie yra linkę taikyti lankstesnes sąlygas, todėl svarsto ir tų vartotojų pateiktas paraiškas, kurių kredito reitingas yra žemesnis ar jie dar nėra sukaupę pakankamai didelės kredito istorijos. Be to, nereikėtų pamiršti ir paskolų refinansavimo galimybės, jei turima ne viena dar pilnai negrąžinta paskola.

Kaip blogas kreditas veikia jūsų paskolos paraišką

Nagrinėdami jūsų paskolos paraišką, kreditoriai sprendžia ne tik, ar ją patvirtinti, bet ir kokią palūkanų normą taikyti ir kiek pinigų jums paskolinti.

Žemas kredito reitingas kreditoriui rodo, kad praeityje turėjote sunkumų grąžindami paskolas ar atlikdami kitus būtinus mokėjimus, todėl skolindamas pinigus jis gali prisiimti didesnę riziką. Dėl to kreditorius gali atmesti jūsų paraišką arba patvirtinti nedidelę paskolą su didele metine palūkanų norma. Jei paskolos jums nereikia skubiai, prieš teikdami paraišką skirkite laiko savo kredito reitingui sustiprinti.

Kiekvienas kreditorius jūsų kredito reitingą gali vertinti skirtingai. Teikiant paraišką taip pat bus atsižvelgta ir į jūsų turimų finansinių įsipareigojimų bei pajamų santykį, darbo stažą dabartinėje darbovietėje ir net į tai, ar būstą nuomojatės, ar turite nuosavą būstą.

Kokios palūkanų normos jums tinka?

Kai kreipiatės dėl bet kokios paskolos ar greitojo kredito, kuo geresnis bus jūsų kredito reitingas, tuo bus didesnė tikimybė, kad gausite palankias paskolos sąlygas, pavyzdžiui, mažesnę palūkanų normą. Tai pasakytina tiek apie greituosius kreditus, tiek ir apie vartojamąsias ar ilgalaikes paskolas. Jei jūsų kredito reitingas yra prastesnis, tikėtina, kad kreditoriai jums pasiūlys didesnę paskolos palūkanų normą. Tai reiškia, kad grąžindami paskolą išleisite daugiau pinigų.

Žinoma, tiksli palūkanų norma, kurią galiausiai gausite, priklausys nuo konkretaus jūsų pasirinkto kreditoriaus, tačiau prieš pateikdami paraišką visuomet galite palyginti skirtingus paskolų pasiūlymus, tokiu būdu lengviau suprasdami, kokia palūkanų norma jums galėtų būti priimtina ir ko jūs galėtumėte tikėtis kreipdamiesi dėl paskolos.

Per kiek laiko turėsite grąžinti paskolą?

Laikas, per kurį turite grąžinti paskolą, paprastai yra vadinamas paskolos grąžinimo terminu. Kaip ir palūkanų normos bei kredito reitingo reikalavimai, paskolos terminai gali skirtis priklausomai nuo kreditoriaus. Gera žinia ta, kad ši informacija paprastai pateikiama iš anksto, todėl galite lengviau apsvarstyti, ar paskolos grąžinimo įmokų grafikas jums būtų tinkamas.

Paskolos grąžinimo terminai gali būti tiek trumpi, pvz., 3-6 mėn., tiek ir ilgi, pvz., 5 ar 7 metai. Kai imsite paskolą, pasižyminčią ilgesniu grąžinimo terminu, greičiausiai turėsite mažesnes mėnesines įmokas, tačiau turėkite omenyje, kad ilgesnis terminas reiškia, jog ilgainiui sumokėsite daugiau palūkanų. Kita vertus, trumpesnis terminas gali lemti didesnę mėnesinę paskolos grąžinimo įmoką, bet mažesnes palūkanas, sukauptas per visą paskolos laikotarpį.

Kaip kreiptis dėl paskolos

  • Patikrinkite savo kredito reitingą ir kredito istoriją. Kreditoriai paprastai nustato minimalaus kredito reitingo reikalavimą, o paskolos paraiškos teikėjas, kurio kredito reitingas yra mažesnis už minimalų, gali sulaukti neigiamo kreditorių atsakymo. Todėl labai naudinga iš anksto prieš kreipiantis į kreditorius išsiaiškinti, koks yra jūsų kredito reitingas ir kokia yra jūsų kredito istorija. Kredito istoriją turėtumėte labai atidžiai patikrinti, kadangi jei joje atrastumėte klaidų, jas pašalinus galėtų pagerėti ir jūsų kreditingumas.
  • Palyginkite kreditorius ir jų taikomus pasiūlymus. Nėra dviejų kreditorių, kurių teikiami pasiūlymai ir vartotojams keliami reikalavimai būtų visiškai vienodi, todėl visuomet verta palyginti skirtingų kreditorių pasiūlymus, tokiu būdu išsirenkant palankiausią palūkanų normą siūlančius kreditorius.
  • Įvertinkite savo tikrąsias galimybes gauti norimą paskolą. Galbūt jau esate girdėję, kad per trumpą laiką kreipdamiesi į skirtingus kreditorius dėl skirtingų paskolų, jūs bloginate savo asmeninį kredito reitingą. Todėl visuomet geriausia atidžiai įvertinti savo tikrąją finansinę padėtį ir suprasti tikrąsias galimybes gauti norimą paskolą. Tokiu atveju jums būtų daug lengviau pasirinkti ir tinkamą pasiūlymą, per daug nesiblaškant tarp skirtingų kreditorių.
  • Pagalvokite apie laiduotoją arba turto įkeitimą. Jei jūsų kredito reitingas yra žemas ir abejojate, kad galėtumėte sulaukti teigiamo kreditorių atsakymo, galite pagalvoti apie laiduotojo pasirinkimą. Tokiu atveju paskolos sutartis būtų pasirašoma kartu su kitu asmeniu, prie paraiškos pridedant ir jo finansinę informaciją, bei nurodant, jog asmuo sutinka grąžinti paskolą, jei paskolos gavėjas to padarys pats nepajėgs. Tuo tarpu, jei laiduotojo neturite, tačiau turite asmeninio turto, galite kreiptis dėl paskolos su užstatu, tokiu būdu padidindami galimybes gauti norimą paskolą.
  • Paruoškite visus dokumentus ir kreipkitės internetu. Naudinga iš anksto surinkti visus dokumentus, kurių reikia norint pateikti paraišką paskolai gauti, užtikrinant, kad visas procesas būtų sklandesnis ir greitesnis. O jei paraišką su visais būtinais dokumentais pateiksite internetu, jūsų mokumo vertinimo ir paskolos paraiškos apdorojimo procedūra turėtų tapti dar paprastesnė. Ir atminkite, kad vieni kreditoriai sprendimą pateiks tą pačią arba kitą dieną po jūsų paraiškos pateikimo, o kiti sprendimą gali priimti per kelias dienas.

Kur ieškoti paskolos turint blogą kredito reitingą

Jei turite prastą kredito reitingą, greičiausiai komerciniai bankai paskolos jums nesuteiks, kadangi jie paprastai taiko griežtesnius reikalavimus. Tačiau visuomet galite bandyti kreiptis į kredito unijas, kredito bendroves ar tarpusavio skolinimo platformas. Nors visais atvejais bus atliekamas jūsų mokumo vertinimas, kai kurie kreditoriai taiko mažiau griežtus reikalavimus. Ir net jei sulauksite neigiamo atsakymo, galite imtis priemonių, kurios padėtų pagerinti kredito reitingą ir leistų pretenduoti į palankesnėmis sąlygomis pasižyminčią paskolą.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *