Kokia personalo atranka yra kokybiška ir profesionali?

Atsiradus naujų darbuotojų poreikiui, svarbiausiais uždaviniais tampa kandidatų paieška ir personalo atranka. Kartais šios pareigos priklauso įmonės personalo skyriaus specialistams, kartais jomis rūpinasi patys vadovai arba kreipiasi į profesionalias darbuotojų paieškos ir atrankos paslaugas teikiančias įmones. Pastaruoju atveju dažniausiai pasitikima šios srities ekspertais ir nesigilinama kokia gi yra ta profesionali ir kokybiška personalo atranka. Tačiau susipažinti su pagrindinėmis profesionalios atrankos savybėmis tikrai verta ir naudinga.

Tikslus poreikių identifikavimas

Profesionali ir kokybiška personalo atranka orientuojama ne į kuo didesnį kandidatų skaičių, bet į įmonės poreikių identifikavimą ir tuos kandidatus, kurie būtų tinkamiausi pareigoms užimti. Sudarant pageidaujamo darbuotojo portretą ne tik nustatomos būtinos profesinės kompetencijos, bet ir asmeninių kandidato savybių portretas.

Tinkamiausi paieškos metodai

Skirtingai nei personalo paieška neturint pakankamai žinių ir įgūdžių, profesionalios darbuotojų paieškos ir atrankos paslaugos pradedamos teikti pasirenkant tinkamiausius paieškos kanalus. Tai gali būti personalo atranka orientuota į talentų pritraukimą ar galvų medžioklė siekiant įdarbinti konkretų specialistą. Šios strategijos dažniausiai taikomos ieškant aukščiausio lygio specialistų.

Naudojami atrankų testai

Kokybiška personalo atranka yra neatsiejama nuo kandidatams atliekamų testų. Dažniausiai naudojami profesiniai asmenybės testai, emocinio intelekto testai. Profesionalią personalą atranką organizuojančios įmonės taip pat taiko specifinius kandidatų vertinimo metodus, kai atliekami testai, skirti atskleisti būtent komercinio kandidatų potencialo (pardavimų specialistams) ar lyderiavimo savybių (vadovams) identifikavimui.

Keletas tikslingų etapų

Paprastai profesionali personalo atranka neapsiriboja vien tik susitikimu su kandidatais. Ją sudaro keletas etapų, priklausomai nuo esamų poreikių, suplanuotų testų skaičiaus ir kitų aplinkybių. Po kiekvieno atrankos etapo analizuojami su kandidatais susiję rezultatai ir kandidatų ratas siaurinamas. Vienas tinkamiausias kandidatas dažniausiai pasirenkamas iš dviejų ar trijų, kurie praėjo visus atrankos etapus.

Profesionali patyrusių specialistų atliekama personalo atranka skiriasi ne tik savo metodais, bet ir pasiekiamais rezultatais. Tinkamai pasirinkti paieškos kanalai, įmonės poreikių identifikavimas, tikslingai suplanuoti atrankos etapai ir kandidatų vertinimo testai užtikrina, kad ieškantis darbuotojo darbdavys galės pasirinkti patį geriausią iš geriausių specialistą.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *