Elektros kainos: nuo ko jos priklauso?

Elektra – vienas būtiniausių atributų namų ūkyje. Be jos neįsivaizduojame nei dienos – elektros dėka turime šaldytuvą ir šviežią maistą, galime išsilyginti drabužius, pasikrauti kompiuterį ar dantų šepetėlį. Net ir automobiliai jau tampa elektromobiliais, kurie varomi elektros energija. Tačiau tam, kad visa tai turėtume ir galėtume daryti, už elektros energiją turime mokėti. Elektros energija vienas iš mokesčių, kuriuos mokame kas mėnesį. Priklausomai nuo to, kiek elektros energijos namų ūkis sunaudoja, kas yra elektros tiekėjas, gali priklausyti elektros kainos.  Taigi, nuo ko priklauso elektros kainos ir kas ją sudaro?

Kainą sudaro trys dalys

Visi žmonės, kaip vartotojai, už elektrą kiekvieną mėnesį moka tik tam tikrą priskaičiuotą sumą ir nežino, iš ko ji susideda ir už ką, be pačios elektros, sumoka. Elektros kainos susideda iš trijų dalių:

  • Elektros, kaip prekės, kaina. Ją sudaro elektros energijos įsigijimo ir su elektros tiekimu susijusios sąnaudos. Šią elektros kainos dalį nustato vartotojo pasirinktas nepriklausomas elektros tiekėjas;
  • Elektros persiuntimo kaina. Ją sudaro elektros perdavimo paslaugos. Kitaip tariant, tai elektros transportavimas aukštos įtampos laidais, kuriais elektros energija perduodama dideliais atstumais bei elektros paskirstymas žemos ir vidutinės įtampos laidais, kuriais elektra perduodama vartotojui. Ši kainos dalis nepriklauso nuo pasirinkto nepriklausomo elektros tiekėjo, nes ji šalyje yra vienoda;
  • Mokesčiai ir rinkliavos.

Priklauso nuo tiekėjo

Lietuvoje gyventojai raginami pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Savaime suprantama, jog kiekvienas žmogus nori mokėti kuo mažesnę elektros kainą už elektros energiją, kurios suvartojimas kiekviename namų ūkyje gali būti labai skirtingas. Prieš pasirenkant vieną nepriklausomą elektros energijos tiekėją, reikėtų pasidomėti kiekvieno tiekėjo reputacija, patirtimi ir kitais svarbiais aspektais bei gauti jų pasiūlymus, kurie gali labai skirtis. Kaip jau buvo minėta anksčiau, elektros, kaip prekės, kaina skiriasi priklausomai nuo tiekėjo ir ji sudaro didžiąją dalį sumos, sumokamos už elektros energiją. Dėl šios priežasties, galutinės mokamos elektros kainos ir pasiūlytas tarifas visiškai priklauso nuo elektros energijos tiekėjo, kurį reikėtų rinktis itin atsakingai ir atidžiai įvertinti bei panagrinėti jų pateiktus pasiūlymus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *