Sportinis masažas – kada ir kam naudingas

Norite daugiau sužinoti apie sportinio masažo privalumus, kadangi jus šią akimirką sudomino sportinis masažas Vilniuje? Tikriausiai šiuo metu keliate sau nemažai įvairių klausimų, todėl skubame jums pateikti ne vieną naudingą detalę, kurios pagalba turėtumėte lengviau atrasti atsakymus ir suprasti, kaip sportinis masažas jums galėtų pagelbėti.

Kam gali pagelbėti sportinis masažas?

Pastebima, kad nemaža dalis žmonių sportinio masažo terapiją yra linkę klaidingai sieti išskirtinai su profesionaliais sportininkais, todėl labai svarbu atsakyti į dažną ir aktualų klausimą, kam gali pagelbėti sportinis masažas?

Nors sportinis masažas pirmiausia buvo sukurtas tam, kad sportininkai galėtų išvengti sportinių traumų, sumažintų juntamą skausmą ir padėtų lengviau atsistatyti po jau įvykusių traumų ir intensyvių fizinių treniruočių, šiandien sportinio masažo privalumais mėgaujasi tiek pradedantieji ar mėgėjiškai sportuojantys žmonės, tiek ir tie, kurie susiduria su dideliu stresu bei įtampa.

Taigi, yra kelios priežastys, kodėl sportiniu masažu gali mėgautis ne tik profesionalūs sportininkai:

  • Sportinio masažo terapija gali pagerinti sportinius rezultatus ir apsaugoti nuo traumų, todėl tiems, kurie reguliariai treniruojasi, tai gali tapti labai naudinga priemone.
  • Sportinis masažas padeda išsiskirti endorfinams (laimės hormonams), todėl jų pagalba sumažinamas skausmas ir nerimo bei depresijos simptomai.

Visa tai rodo, kad sportinis masažas gali būti naudingas bene kiekvienam.

Kada verta pasinaudoti sportiniu masažu, jei nesate sportininkai

Kaip jau buvo minėta, nebūtina būti profesionaliu sportininku, kad būtų galima pasinaudoti sportiniu masažu. Jei jūs susidūrėte su fizine trauma ar jaučiate skausmą tam tikroje kūno vietoje, pvz., galbūt patyrėte kelio sausgyslės patempimą, sportinio masažo terapija gali veiksmingai pagelbėti. Tuo tarpu, jei jūs nejaučiate specifinio skausmo konkrečiose kūno vietose, galite rinktis giliųjų audinių masažą. Kaip bebūtų, nereikėtų pamiršti, kad masažo pagalba galima sumažinti ir juntamą stresą, todėl jei jūsų kasdieniame gyvenime jo nestinga, tai gali būti tinkamas pasirinkimas.

Kada naudinga pasinaudoti sportiniu masažu, jei esate sportininkas

Egzistuoja keturi skirtingi masažo tipai, kai yra kalbama apie sportinio masažo terapiją:

  • Sportinis masažas prieš treniruotę;
  • Masažas po treniruotės;
  • Masažas, kuris padeda lengviau atsistatyti;
  • Reabilitacinė sportinio masažo terapija.

Be to, reikia nepamiršti, kad dauguma sportininkų sportinio masažo terapija reguliariai naudojasi ir siekdami sumažinti sportinių traumų riziką. Taigi, jei esate sportininkas, sportinis masažas gali pagelbėti bet kurioje situacijoje.

Sportinio masažo privalumai

Kaip jau supratote, sportinis masažas pasižymi dideliais privalumais mūsų sveikatai, savijautai ir fizinei būklei, tačiau naudinga įvardinti keletą konkretesnių privalumų, kurie yra neatsiejami nuo šiuolaikinės sportinio masažo terapijos.

Sportinio masažo terapija prieš treniruotę

Jau spėjote sužinoti, kad sportinio masažo terapija prieš treniruotę gali padėti pagerinti sportinius rezultatus – nepaisant to, ar yra kalbama apie eilinę treniruotę, ar apie dalyvavimą varžybose. Sportininkai pakankamai dažnai susiduria su įvairiomis traumomis, kurios būna susijusios su dažnai fizinės veiklos metu naudojamomis kūno vietomis. Gera žinia yra ta, kad sportinis masažas, kuris yra atliekamas prieš intensyvią fizinę veiklą, gali padėti atpalaiduoti įsitempusias kūno vietas ir kartu apsaugoti nuo galimų traumų sporto metu. Be to, toks prieš numatomą sportą atliekamas masažas gali padėti pagerinti ir sportininko rezultatus. Dėl šios priežasties jau ne vienerius metus sportininkams prieš kiekvienas varžybas yra atliekamas profesionalus sportinis masažas.

Masažo terapijos metu sportinio masažo specialistas pasitelkia daugybę skirtingų masažo technikų, kuriomis susitelkia į specifines kūno vietas, tokiu būdu paruošiant jas būsimam fiziniam krūviui. Masažo technikos yra parenkamos ir pritaikomos atsižvelgiant į konkrečias kūno vietas, norimą pasiekti rezultatą, vyraujančias problemas ir sveikatos būklę. Todėl prieš pasinaudojant sportinio masažo terapija visuomet yra patariama pasirinktam masažo specialistui labai nuodugniai nupasakoti savo lūkesčius, fizinę būklę, problemines vietas ir kt. Tai leis masažo specialistui lengviau ir tiksliau parinkti pačias tinkamiausias sportinio masažo technikas.

Sportinio masažo terapija po treniruotės

Taip pat negalima pamiršti ir sportinio masažo terapijos po treniruotės. Šiuo atveju tam gali būti priskiriamas masažas, kuris atliekamas po treniruotės praėjus ne ilgiau kaip 3 dienoms. Tačiau, kai yra kalbama apie sportinį masažą po fizinio krūvio, viskas labai tiesiogiai priklauso nuo konkretaus žmogaus individualių poreikių. Tai reiškia, kad masažo technikos yra parenkamos visiškai individualiai, tačiau vėlgi, dažniausiai tokiais atvejais yra pasirenkami spaudžiamieji masažiniai judesiai, kadangi jų pagalba raumenys gali sugrįžti į savo pradinę padėtį ir lengviau atsipalaiduoti.

Visa tai reiškia, kad sportinio masažo terapija po treniruotės gali padėti apsisaugoti ir nuo uždelsto raumenų skausmo, kuris yra labai dažna profesionalių sportininkų, reguliariai dalyvaujančių varžybose, problema. Be to, tai padeda greičiau sugrįžti į įprastą treniruočių režimą.

Apsisaugoma nuo uždelsto raumenų skausmo

Sportinio masažo pagalba galima labai veiksmingai apsisaugoti nuo uždelsto raumenų skausmo, o tai reiškia, kad šiuo privalumu gali mėgautis kiekvienas žmogus, kuris reguliariai susiduria su didesniu fiziniu krūviu.

Kas yra uždelstas raumenų skausmas?

  • Paprastai uždelstas raumenų skausmas pajuntamas po treniruotės praėjus apytiksliai 1-2 dienoms.
  • Uždelsto raumenų skausmo priežastimi yra raumenų skaidulų pažeidimas fizinio krūvio metu, o tai paverčia raumenis patinusiais ir skaudančiais.
  • Tai nėra nulemta laktinės rūgšties sankaupų, kaip kad dauguma žmonių iki šiol yra linkę manyti. Laktinė rūgštis paprastai dalyvauja šiame procese, tačiau pagrindine priežastimi yra ekscentriški pratimai ir deguonies atsargų sumažėjimas.
  • Tai nėra rimta problema, todėl nemalonūs pojūčiai ir skausmai dažniausiai praeina po 2-4 dienų.
  • Sportinis masažas yra puiki priemonė, kuri gali padėti apsisaugoti nuo uždelsto raumenų skausmo, nepamirštant ir jo privalumų padedant raumenims greičiau sugyti.

Sportinio masažo terapijos metu reikšmingai pagerėja žmogaus kraujotakos sistemos veikla ir limfos tekėjimas. Tuo tarpu, kai yra kalbama apie apsisaugojimą nuo raumenų išsekimo (o tai yra lygiagretu ir jau minėtam uždelstam raumenų skausmui), pagerėjęs raumenų aprūpinimas krauju ir pagerėjusi limfinės sistemos veikla yra vienos yra pačių veiksmingiausių priemonių, kurios padeda pasiekti norimą rezultatą. Visa tai reiškia, kad sportinis masažas vienu šūviu gali padėti nušauti du zuikius. Be to, kaip jau turbūt supratote, sportinis masažas yra neatsiejamas ir nuo veiksmingesnio gijimo proceso, todėl tampa lengviau atsistatyti ir pasiruošti naujoms treniruotėms ar bet kurio kito tipo fiziniam krūviui.

Žinoma, kiekvienas atvejis yra labai individualus ir skirtingas, todėl visų pirma vertėtų pasitarti su savo masažo terapeutu, kuris įvertinęs jūsų fizinę būklę galėtų nustatyti, kokios masažo technikos galėtų būti veiksmingiausios. Patyręs masažo specialistas gali nesunkiai nustatyti problemines vietas ir kartu parinkti tinkamą masažą, kuris padės pasiekti norimą rezultatą. Todėl patiems savo nuožiūra nuspręsti, kurią masažo rūšį reikėtų pasirinkti tikrai nevertėtų. Taigi, jei galvojate apie sportinį masažą ir galimybę pasinaudoti jo teikiamais privalumais, pirmiausia susisiekite su profesionaliu masažuotoju ir aptarkite jūsų tikslus, fizinę būklę bei bendrą savijautą.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *