Dantų rovimas ir priežiūra po to

Jei jūsų odontologas rekomenduoja ištraukti dantį, neverta nerimauti, tai yra standartinė dantų procedūra. Jums gali prireikti ištraukti dantį, jei turite infekciją, sugedusį dantį arba jei netinkamai auga protiniai dantys.  Tam, kad galėtumėte mintimis pasiruošti būsimam dantų rovimo procesui, trumpai apžvelgsime šią procedūrą.

Kada būtinas dantų rovimas?

Jūsų odontologas gali rekomenduoti ištraukti pažeistą dantį, jei jo nepavyksta pataisyti plomba ar kitu dantų gydymu. Taip pat gydytojas gali rekomenduoti ištraukti dantį, kai burnoje nepakanka vietos visiems dantims. Yra ir kitų priežasčių, dėl kurių gali būti būtinas dantų rovimas, pavyzdžiui:

  • Dantų ėduonis ar infekcija giliai paveikė dantį,
  • Pieniniai dantys neiškrenta laiku, kad užaugtų nuolatiniai dantys,
  • Ortodontinis gydymas, pavyzdžiui, breketai, gali veikti geriau, jei burnoje yra daugiau vietos,
  • Pradeda augti protiniai dantys, o burnoje nėra pakankamai vietos.

Kaip raunami dantys?

Yra dviejų tipų dantų šalinimo procedūros. Jūsų odontologas gali atlikti paprastą ištraukimą. Paprasto ištraukimo metu jūsų odontologas naudos vietinį nuskausminimą, atlaisvins dantį specialiu instrumentu, tada pašalins jį dantų žnyplėmis.

Gydytojas odontologas gali paskirti chirurginį ištraukimą, jei dantis yra nulūžęs ties dantenos linija arba jis dar nėra visiškai išaugęs į burną. Chirurginio ištraukimo metu chirurgas padarys nedidelį jūsų dantenos pjūvį ir pašalins dantį. Kartais jiems reikės pašalinti dalį kaulo aplink dantį arba perpjauti dantį per pusę, kad jį pavyktų pilnai ištraukti.

Kaip ruošiamasi dantų išrovimui?

Prieš odontologui pradedant rauti dantį, jis peržiūrės jūsų medicininę ir dantų istoriją, kad įsitikintų, jog jūs neturite alergijos ar nėra kitų veiksnių, galinčių sukelti komplikaciją procedūros metu. Taip pat bus atlikta rentgeno nuotrauka, kad būtų matoma danties formą ir padėtis. Jūsų odontologas įvertins procedūros sunkumą ir nuspręs, ar kreiptis į burnos chirurgą, ar galima ištraukti paprastai.

Paprasto rovimo metu odontologas naudos vietinį anestetiką, kad nutirptų vieta aplink jūsų dantį ir nejaustumėte skausmo. Tuo tarpu chirurginiu būdu raunant, burnos chirurgas gali naudoti intraveninę sedaciją. Jei burnos chirurgas naudoja intraveninę anesteziją, įsitikinkite, kad po procedūros kas nors parveš jus namo, nes vairuoti nebus saugu.

Sveikimo periodas

Po dantų pašalinimo, gijimo laikas gali trukti nuo kelių dienų iki poros savaičių. Svarbiausias dalykas, kurį reikia padaryti po danties pašalinimo, yra palaikyti švarą, kad būtų išvengta infekcijos. Iškart atlikęs procedūrą, jūsų odontologas įdės spaustuką, kuris ištraukimo vietoje laikytųsi iki 45 minučių, kad būtų sustabdytas kraujavimas, kol vyksta krešėjimas.

Normalu, kai per pirmas 12–24 valandas po ištraukimo iš tos vietos šiek tiek sunkiasi kraujas. Tačiau nenormalu, jei kraujavimas tęsiasi be krešulių susidarymo arba trunka ilgiau nei 8–12 valandų. Jei pastebite ilgalaikį kraujavimą, turėtumėte nedelsdami paskambinti burnos chirurgui. Taip papt jūs neturėtumėte rūkyti sekančias 24 valandas, intensyviai skalauti burną ar valyti dantis šalia ištraukimo vietos.

Skausmas po danties rovimo

Kai nutirpimas praeis, galite tikėtis šiek tiek skausmo ir diskomforto. Kai kuriais atvejais odontologas rekomenduos vaistus be recepto arba išrašys specialius. Šalto kompreso uždėjimas gali padėti sumažinti skuosto patinimą. Taip pat turėtumėte apriboti fizinę veiklą, vengti karštų skysčių. Paprastai skausmas turėtų sumažėti per tris dienas, ilgiausiai tęstis gali iki dviejų savaičių. Vis dėlto, jei praėjus kelioms valandoms po danties ištraukimo jaučiate stiprų skausmą ar per didelį kraujavimą, nedelsdami kreipkitės į odontologą ar burnos chirurgą.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *