Ką svarbu žinoti apie verslo duomenų analitiką?

Nors verslo duomenų analitika jau gan ilgą laiką naudojama svarbiems įmonių strateginiams sprendimams priimti ir atsakyti į aktualius klausimus, kylančius dėl vienokių ir kitokių veiksnių, tačiau vis dar nemaža verslininkų mano, jog tai yra kažkas labai sudėtingo ir tinkančio tik elektroninei prekybai. Iš tiesų daug žmonių vis dar yra įsitikinę, kad verslo analitika tai kažkokia naujoviška technologija, susijusi su elektronine komercija. Tačiau šie įsitikinimai nėra teisingi, nes duomenų analizė gali būti naudinga bet kuriam verslui, o ir egzistuoja ji jau daugybę metų net ir nuo tų laikų kai apie kompiuterius ir IT technologijas net nebuvo svajojama.

Bandant apibūdinti duomenų analizę paprastais žodžiais – tai yra verslo rezultatų tikrinimas. Tai reiškia, kad ji padeda sužinoti daugiau apie įmonės klientus, jų pasirinkimus ir įpročius. Senesniais laikais, prekeiviai analizuodavo duomenis, vedant įrašus apie savo pirkėjus ir jų perkamas prekes. Tokiu būdu jie galėdavo numatyti kiek ir kokių atsargų jiems prireiks ateityje. Šiuolaikiniai verslai tai yra tiek fizinės, tiek internetinės parduotuvės. Tiek vienu tiek kitu atveju, duomenų analizė padeda gerinti klientų aptarnavimą ir didinti pelnus, skiriasi tik duomenų rinkimo būdai ir šaltiniai. Taigi iš esmės pačios analitikos esmė išlieka nepakitusi jau šimtmečius, skiriasi tik jos surinkimo ir apdorojimo būdai.

Labiausiai nuo duomenų analizės priklausomų verslo procesų yra marketingas, inovacijos bei plėtra. Nepriklausomai nuo pasirinkto verslo modelio, ar tai būtų elektroninė, ar fizinė prekyba, duomenų analizė sudaro marketingo strategijos pagrindą. Jos pagalba, kompanijos vysto savo paslaugas ar produktus, ir pritaiko juos prie naujų rinkų poreikių. Be jos taip pat neįsivaizduojama plėtra, nes analitika padeda atsakyti į daugelį klausimų ir apsidrausti nuo galimų rizikų.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *