Saulės baterijų ir saulės elektrinių priežiūra

Saulės elektrinių įrengimas energijos gamybai patrauklus tuo, kad gaminama švari, pigesnė elektra, o inventorius nereikalauja daug priežiūros. Kokybiškai sumontuotas inventorius turėtų sklandžiai veikti daugelį metų. Jis susideda iš saulės modulių, inverterių ir kitų montavimo detalių. Pagrindinė įranga, iš kurios susideda jėgainės – tai saulės moduliai, dar vadinami baterijomis ar elementais. Saulės baterijos ir užima daugiausiai vietos ant stogo ar žemės. Skaičiuojama, kad 10 kW saulės elektrinei reikėtų 29-33 baterijų, o visa sistema užimtų apie 60 kvadratinių metrų. Dažniausiai namų ūkiui užtenka 5 kW galingumo jėgainės, ji turėtų apie 15 saulės baterijų ir užimtų apie 30 kvadratinių metrų.

Kokios priežiūros reikalauja saulės baterijos?

Saulės energetikos įmonės „Saulės grąža“ specialistai sako, kad bendra patikra įrengimams reikalinga vieną kartą per du, tris metus. Vis tik rekomenduojama ją atlikti kartą per metus. Patikra užtikrina sklandų elektrinės veikimą ir didžiausią jos efektyvumą. Artėjant jėgainės garantiniam laikui į pabaigą reikalinga patikra su termovizine kamera, kuri padeda pastebėti gedimus ir užkirsti jiems kelią.

Ar reikia plauti saulės modulius?

Saulės baterijos po kurio laiko užsineša dulkėmis, lapais, žiedadulkėmis ir kitais nešvarumais, todėl bent kartą per 3 metus jas reikėtų nuplauti. Jeigu jėgainė yra arčiau kelio, pramonės objektų, vietovėje didesnė tarša, baterijas reikėtų plauti dažniau. Jas nuvalius saulės elektrinės efektyvumas gali padidėti nuo 5 % iki 15 %.

Kaip pastebėti, kad jėgainėje yra gedimų?

Dažniausiai apie tai sprendžiama pagal tai, kiek energijos gamina elektrinė. Jeigu energijos generuojama per mažai ar ženkliai per daug, reikėtų kreiptis į specialistus ir pataisyti gedimus.

Ar saulės baterijos gali užsidegti?

Saulės baterijos labai retai užsidega pačios, tai gali įvykti nebent dėl neatsakingo montavimo ir nekokybiškos įrangos. Dažniausiai gaisrai namuose su saulės elektrinėmis kyla dėl kitų priežasčių. Juos sėkmingai gesina priešgaisrinės tarnybos darbuotojai.

„Saulės grąža“ savo klientams atliktiems saulės elektrinės įrengimo darbams suteikia net 10 metų garantiją. Kad išvengti smulkių elektros instaliacijos gedimų rekomenduojama atlikti ne tik garantinę patikrą, bet ir priežiūrą kartą per metus. Taip bus užtikrina, kad jėgainė veikia visu pajėgumu.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *