Burnos higiena – ne vien estetinis klausimas

burnos higiena

Higieniniai dalykai nestokoja nei svarbos, nei dėmesio. Tam tikrai yra priežasčių.

Priežastis ir pasekmė

Rutuliojant burnos higienos temą labai tinka paminėti priežasties ir pasekmės ryšį. Tai logiška mintis, eiga, tam tikra seka. Jei nesirūpinama dantimis, naivoka tikėtis, kad jie visą laiką bus tobulai gražūs ir neišpasakytai sveiki. Tuo labiau jei skauda ir delsiama kreiptis į odontologą, vargu ar dantų būklė laikytina puikia.

Kadangi burnos higiena reikalinga ne tik estetiniais tikslais, atsiranda platesnis ir gilesnis suvokimas apie tai, kaip viskas susiję. Kuo geriau rūpinamasi dantimis, tuo jie gražesni ir sveikesni. Kas be ko, visko nenumatysi, kiekvienos dantų ligos nesugaudysi. Bet čia nepaprastai svarbu paminėti, kokie naudingi yra profilaktiniai vizitai. Nereikia laukti nei dvejų, nei trejų metų. Kasmet užsukti pas odontologą – sprendimas, kurio nauda neabejotina. O jei užsuksite kas pusmetį, bus dar geriau.

Atsakingas darbas

Odontologai pasiruošę pakonsultuoti, patarti, padėti. Jie tam tikra prasme yra ir vadybininkai, nes reikia, kad grafikas būtų sklandus, kad nestigtų punktualumo. Būtų paprasta, jei kiekviena procedūra truktų, pavyzdžiui, po pusvalandį. Tačiau kiekvienas atvejis individualus. Vienam pacientui pakanka vieno apsilankymo, kitam reikės trijų. Viena procedūra trumpesnė, kita ilgesnė. Viena paprastesnė, kita sudėtingesnė. O šie dalykai, jei juos kartu sudėtume, reiškia štai ką: planuoti laiką nėra itin lengva.

Tačiau panašu, kad odontologijos klinikos dirba šveicariško laikrodžio ritmu. Kaip joms tai pavyksta? Klausimas veikiau retorinis, tačiau aišku, jog nemenką vaidmenį atlieka noras padėti žmonėms. O ir patirtis šį tą reiškia. Odontologas, žinodamas, kiek kas trunka ar gali trukti, pasilieka rezervo ir apskritai konstruktyviai derina kiekvieną vizitą.

Nuo nemalonaus kvapo iki…

Grįžkime prie burnos higienos. Pradžia – apnašos. Rodos, jos nelabai gražios, bet gal nieko tokio?.. Tiesą sakant, apibūdinimas „nieko tokio“ netinka. Juk nepašalinus apnašų ima formuotis dantų akmenys. Kinta ir dantų spalva. Neretai prasideda ir tokie uždegiminiai procesai kaip dantenų kraujavimas, paburkimas. Ką ir kalbėti apie nemalonų burnos kvapą.

Nuo nemalonaus kvapo iki (deja) dantų netekimo – toks negatyvus kelias tikėtinas, jei laiku nepasirūpinama. O reguliarūs apsilankymai pas odontologą – visiškai kitoks, kur kas pozityvesnis scenarijus.

Odontologija = pagalba

Apskritai šnekant, odontologija yra ne siaubas ir ne baubas, o pagalba. Visi atsakingi specialistai siekia padėti savo pacientams. O kai žmogus pats kasdien rūpinasi dantimis, tai situacija – kiek įmanoma puiki.

Šiuolaikiniai kabinetai, moderni įranga – viskas sukurta pacientų gerovei. Tačiau kabinetas, jo interjeras – anaiptol ne viskas. Kas tas interjeras be medicininio profesionalumo… Malonu, jei klinikoje jauku, bet atvykstame ne į parodą.

Kai kuriais atvejais aktualu, kad pagalba būtų skubi. Pavyzdžiui, nusilaužus dantį rūpi kuo greičiau pasirodyti gydytojui. Kitais atvejais pakanka nedelsti metų metus. Kasmet užsiregistruoti ir atvykti, kad būtų atlikta burnos higienos procedūra – kai pagalvoji, ne toks ir sudėtingas reikalas… Svarbiausia, kad labai reikšmingas ir užkertantis kelią įvairioms ligoms.

Sostinėje veikianti odontologijos klinika „Odontėja“ mielai Jus priims. Plačiau žiūrėkite https://odonteja.lt/burnos-higiena/. Tinkama dantų priežiūra – geresnės sveikatos garantas. Iš pažiūros menkutė investicija į savo sveikatą – tvirtas jos pamatas. Ir ne trumpalaikis, o ilgalaikis.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *