Norintiems sumažinti plastiko vartojimą – ekologiški puodeliai

puodeliai

Turbūt nė vienas nepaneigs, kad šiame amžiuje gyvename be galo patogiai. Praktiškai visus sunkius darbus už mus atlieka mašinos arba robotai, o jei gyvename pakankamai išsivysčiusiose šalyse, neribojame savo poreikių ir galime bet kada gauti reikalingų maisto produktų, nueiti į restoraną ar nusipirkti kavos puodelį išsinešti. Deja, dažnai nė nesusimąstome, kad kai kurie sprendimai ir patogus gyvenimas atsieina gamtos taršos sąskaita.

Statistika Lietuvoje nedžiugina. Pavyzdžiui, vienas biuro darbuotojas per metus sunaudoja vidutiniškai 500 vienkartinių kavos puodelių. O dabar pabandykite šį skaičių padauginti iš preliminaraus biuruose dirbančių asmenų skaičiaus… Daugeliui taip pat atrodo, kad vienkartinius popierinius puodelius galima perdirbti su atliekomis, tačiau net ir jų sudėtyje dažnai yra plastiko, todėl jie nesuyra taip paprastai.

Ką daryti, kad pakeistume situaciją? Atsisakyti kavos ir kankinti savęs tikrai nesiūlome. Tačiau yra ganėtinai paprastų ir gamtai kur kas draugiškesnių sprendimų, kurie gali stipriai prisidėti prie Žemės išsaugojimo.

Ekologiški vienkartiniai puodeliai

Pasaulyje egzistuoja ekologiški vienkartiniai puodeliai, tačiau jų nereikėtų sumaišyti su įprastais popieriniais puodeliais, kurių dangteliai ar kitos dalys vis tiek turi plastiko. Puikus pavyzdys – lengvai suyrantys ir pagaminti iš perdirbto popieriaus pluošto. Dar viena lietuviams gimusi idėja – „HempCup“. Tai ekologiški vienkartiniai puodeliai ir kiti indai, pagaminti iš kanapių pluošto ir spalių medžiagos. Tokie puodeliai ne tik sudėtyje neturi plastiko, bet ir taupo medieną, finansines išlaidas, skiriamas plastikui perdirbti, ir saugo gamtą.

Ekologiški daugkartiniai puodeliai

Dar vienas būdas sumažinti taršą aplinkai – daugkartiniai puodeliai. Nors daugelis jų vengia ir mano, kad jų naudojimas tik apsunkins kasdienybę – tai netiesa. Išbandę daugkartinius puodelius sako, kad išsiugdyti naujam įpročiui pakanka vos 20 dienų, o pastarasis ne tik prisideda prie plastiko vartojimo mažinimo, bet ir turi kitų privalumų. Pavyzdžiui, daugkartiniai puodeliai yra išskirtinio, stilingo dizaino, todėl galite juos pasirinkti pagal savo skonį ir pomėgius. Juose kava taip pat yra kur kas gardesnė ir išsaugo daugiau gerųjų savybių. Taip pat svarbu paminėti, kad kavinės šiuo metu kur kas palankiau žiūri į klientus su nuosavais puodeliais. Taip verslai mažina savo išlaidas ir gali patys prisidėti prie mažesnės taršos.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *