Žieminės padangos – viskas, ką turite žinoti

žieminės padangosĮpusėjus rudens sezonui prasideda kasmetinis padangų keitimo bumas. Tinkamai parinktos žieminės padangos užtikrins saugų vairavimą žiemos metu, sumažins nelaimingų atsitikimų riziką, suteiks daugiau komforto ir patogumo. Tiesa, praktika rodo, kad daugeliui vairuotojų žieminių padangų pasirinkimas vis dar kelia gana daug klausimų. Kalbamės su šios srities ekspertais, kurie trumpai pasakoja apie tai, ką turi žinoti kiekvienas vairuotojas, pradėjęs transporto priemonės žiemos paruošimo darbus.

Žieminių padangų tipai

Vienas svarbiausių darbų – pasirinkti tinkamo tipo padangas. Daugelis pirkėjų apsigauna skaitydami skambius šūkius, kurie ragina įsigyti specialiai Lietuvos keliams pritaikytas padangas. Vertėtų žinoti, kad tokių specialių gumų, tinkančių išskirtinai Lietuvos keliams, paprasčiau nėra. Egzistuota 3 pagrindiniai žieminių padangų tipai – tai minkšto ir kieto mišinio bei dygliuotos padangos. Konkretus pasirinkimas turi būti priimtas ne pagal tai, kokioje šalyje važinėjate, o pagal tai, su kokiomis vairavimo sąlygomis dažniausiai susiduriate, pvz., jei gyvenate mieste ir vairuojate gerai prižiūrėtais, dažnai valomais miesto keliais, rinkitės kieto mišinio padangas, kurios užtikrins puikų sukibimą su keliu, vairuojant tiek sausa, tiek šlapia danga. Tiesa, tokios padangos nepritaikytos ledui ir sniegui, todėl jei gyvenate užmiestyje ar provincijoje ir turite įveikti rečiau valomus, apledėjusius ir apsnigtus kelius, rinkitės minkšto mišinio padangas. Deja, šios kiek greičiau dėvisi ir negali užtikrinti stabilumo vairuojant prižiūrėtais mieto keliais. Itin atšiaurioms sąlygoms, važiavimui bekele ar sunkiai įveikiamiems keliams tiks dygliuotos padangos, tačiau turite prisiminti, kad tokios padangos, puikiai tinkančios kaimo vietovėms, nėra rekomenduojamos miesto keliams dėl savo skleidžiamo triukšmo. Be to, daugelis Europos valstybių šias padangas yra uždraudusios, todėl apie tai vertėtų pagalvoti, jei ruošiatės į kelionę po užsienį.

Padangų amžius ir oro slėgis

Renkantis žiemines padangas būtina įvertinti jų amžių. Primename, kad laikui bėgant net ir nenaudojama guma pradeda senti ir praranda gerąsias savo savybes. Kad išvengtumėte galimų rūpesčių, rinkitės patikimą ir rinkoje palankiai vertinamą pardavėją, pvz., padangosplius.lt. Pirkite tik žinomo gamintojo padangas, kuris gali užtikrinti patikimą ir ilgalaikę jų eksploataciją. Nesirinkite senesnių nei 10 metų padangų, net ir tuomet, jei jų protektoriaus raštas atrodo nepakitęs. Padangų ekspertai primena, kad kokybiškai eksploatacijai būtina palaikyti tinkamą oro slėgį padangose – taip užtikrinsite vairavimo komfortą, prailginsite padangų naudojimo laiką ir sumažinsite kuro sąnaudas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *